LAND OF MAJESTIC EMPERATORS

From book : “Shqipnia”, first edition printed in London by Tajar Zavalani

Iliria ishte vendi ku perandorët e Romës rekrutonin ushtarët e tyre më të mirë. Disa prej tyre u çuan aq lart sa zunë edhe fronin e perandorit. Përveç se ushtarë të legjioneve ata preferoheshin edhe si ushtarë të gardës mbretërore. Sipas historisë klasike angleze: “Ushtarët më trima dhe më luftëtarë të perandorisë ishin ilirët, të cilët përbënin shumicën e ushtrisë së organizuar në legjione. Duke filluar nga perandori Septim Sever, ilirët formuan elementin kryesor edhe të Gardës Pretoriane që ishte ngarkuar me sigurimin personal të perandorit. Ndër ta më të njohurit janë : Klaudi, Aureliani, Probi, Dioklecjani, Maksimiani, Kostandini i Madh, si dhe më vonë në perandorinë romake të lindjes: Justini I-rë, Justiniani i Madh.

[Marrë nga libri Shqipnia, Tajar Zavalani : përshtatur në gjuhën letrare ]img_20161025_134545img_20161025_150231img_20161026_135528img_20161026_144234img_20161027_121356img_20161027_121407img_20161027_121423img_20161027_121435img_20161027_121444img_20161027_121455img_20161027_121507img_20161027_131028img_20161027_141905img_20161027_143951img_20161027_145531img_20161027_151416img_20161027_153558img_20161027_154119img_20161027_162402

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s